torsdag 24. mai 2012

Samarkand

Oppholdet i Samarkand ble ikke så vellykket for min del pga skikkelige mageproblemer. Skit au...
Turen til Samarkand gikk gjennom et flatt landsap hvor det er inntensiv bomullsdyrking. Gjennom området renner de to elvene Syr-Darja og Amu-Darja. Disse fyllte tidligere Aralsjøen, men de siste 50 år hr det kommet alt for lite vann fram, så sjøbredden har trukket seg tilbake opptil 100km. Guiden fortalte om da han var student på 80-tallet og de ble tvangssendt på bomullsplukking en måned om høsten Og de sovjetiske myndighetene krevde at en enorm mengde bomull ble produsert så dagskvoten pr plukker var 30 kg. Nå har de begynt å vekseldyrke bomull og hvete for å få ned vannforbruket. Men de får ikke Aralsjøen til å vokse igjen.
Samarkand er et av knutepunktene på den gamle silkeveien. I dag er det stort sett en vanlig moderne by med brede gater. O-løpet gikk i en park med en stor 'madras' (koranskole). Jeg kom meg til start men fullførte ikke. Om Islam kan forøvrig sies at alle de fire sentralasiatiske land vi besøkte er muslimske, men må vel kalles sekulære siden det er veldig frivillig å gå i moskeen.

Tilbake fra Samarkand til Tashkent tok vi det Uzbekiske lyntoget som går i opptil 220 km/t og som var mye bedre enn de norske togene.

Tilbake fra Samarkand til Tashkent tok vi det Uzbekiske lyntoget som går i opptil 220 km/t og som var mye bedre enn de norske togene.

Ingen kommentarer: