torsdag 6. juni 2013
Armenia; Nansen og folkemord
Idag har vi løpt orientering i Nansen-parken. I en forstad av Yerevan ligger denne, og med Nansen-gata ved siden av. Og nå bygger de et (lite) Nansen-museum i Parken. Lokalbefolkningen protesterer mot dette, ikke fordi de mislike Nansen, men fordi de synes at parken er så liten at de vil ha den tilgjengelig for friluftsaktiviteter. Muligens at de da ikke tenker spesielt på orientering, men det gjorde selvfølgelig PWT. Det ble sprint-stafett, hvor vi unge og spreke (!!) måtte løpe to etapper. (kart i kartarkivet som vanlig).
Men så var det Fridtjof Nansen. Han er altså en folkehelt i Armenia og har statue minst 2 steder i byen. De fleste nordmenn har kanskje fått med seg at han har fått Nobels fredspris. Det var i 1922, og årsaken var at han gjennom sitt arbeide som høykommissær for flyktninger i Folkeforbundet (før FN ble dannet ja) fikk gjennom et pass ('Nansenpasset') som gjorde at flyktninger og folkeslag som var blitt statsløse etter første verdenskrig fikk et pass som gjorde at de hadde en identitet og en mulighet til å søke innreise og utreise.
Rundt 1925 engasjerte han seg sterk for de armenske flyktninger og deres problemer, og hjalp til slik at disse flykninger fikk et hjemland.
Hovedårsaken til den store mengden armenske flyktninger var ikke først og fremst verdenskrigen i seg selv, men at Tyrkia (det Ottomanske rike) prøvde å fordrive og/eller utrydde samtlige armenere i det tyrkiske området. Dette skjedde fra ca 1912 og frem til 1922(?). Vi var på minnesmerket / museet for denne utryddelsen og ifølge de tall som ble presentert ble ca 1,5 millioner armenere drept i denne perioden. Måten det ble gjort på minner mye om utryddelsen av jødene i Europa under andre verdenskrig. Norge har forøvrig, imotsetning til mange andre land i vest-europa ikke annerkjent utryddelsen av armenere i Tyrkia som et folkemord.
Dagens Armenia er altså mindre enn det har vært. Hvorvidt man nå skal regne Nagorny-Karabakh som en del av Armenia, som en selvstendig republikk eller som en del av Azerbadijan kan vel diskuteres. Armenia og Azerbadijan har kriget flere ganger, og armenerne har nok også sine svin på skogen. Men Vi synes iallefall at det har vært hyggelig å være på besøk i Armenia og Yerevan framstår egentlig som en hvilken som helst storby.
PS. Historiske 'fakts' er ikke kryss-sjekket.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar